Skip to main content

Jag tror att många i min generation och framförallt de som kommit efter drömmer om att kunna resa. Vissa har förmånen att ha digital kunskap och kanske möjligheten att jobba remote. Andra drömmer om att skaffa sig ett sådant jobb.

Den här artikeln handlar om hur min situation ser ut. Kanske kan det hjälpa dig på något sätt.

Fru och två barn? Hur ska jag lyckas med det här?

Sedan jag var liten har jag drömt om att resa och om att flytta utomlands. Lyckligtvis så gifte jag mig med en underbar kvinna som alltid haft samma dröm som jag men redan nått år in i vårt äktenskap så kom vår första dotter. Två år senare kom nästa. Många kanske skulle gett upp då men min bror gav mig en gång ett visdomens ord som jag alltid left efter. Han fick barn tidigare än jag och när jag fick min första dotter så sa han:

Glöm inte att det är barnen som kommer in i vår värld inte tvärt om.

Visst är det så? Många lever dock tvärt om. Många som får barn mer eller mindre slutar göra saker. Lillen ska sova, vi stannar hemma för lillen kan inte etc. Givetvis så måste man anpassa sig efter barnens villkor men många blir lite bekväma när dom får barn. Vi har därför alltid gjort det obekväma. Tagit med barnen även om det är lite extra jobbigt att kånka på barnvagnar å allt vad det nu är och kanske är det just vad som krävs. Att vara villig att göra det obekväma.

Men hur gör jag med ekonomin?

Lyckligtvis så driver jag eget företag. Ja… Lyckligtvis att jag kan välja själv vart jag vill jobba ifrån men att driva eget är knappast en dans på rosor alla gånger. Jag har dock under de senaste 20 åren lärt mig mycket om att driva företag. En sak jag lärt mig är att behålla det litet för att uppnå det större målet. Att kunna göra som jag vill, bo vart jag vill och med så få bekymmer som möjligt.

Jag har tidigare haft företag med fler än 70 anställda. Det kräver att man är på plats då personal kräver mycket tid. Alltså inte det ideala om man vill leva som Nomad.

Det enklaste är ju givetvis om man har ett jobb där man kan jobba remote. Då får man svensk lön (högre än de flesta länder) och man kan resa vart man vill.

Jag valde att starta en SaaS tjänst. https://marketinginsights.com En online tjänst där företag signar upp sig och betalar med kort per månad. Det är en bra affärsmodell och en smidig setup om man vill leva som Nomad. Tjänsten kräver inga anställda (jag har ett par konsulter som underhåller systemet remote) och jag kan fokusera på utveckling och kundvård istället över internet.

Just do it!

Make the jump!

Att ta steget är oftast den jobbigaste biten. Det är som att kliva upp på 10:an i badhuset. Stannar du och kikar ner så hinner du tänka och det kanske till och med slutar att du inte vågar hoppa utan istället börjar klättra ner på stegen istället. Gå bara rakt fram och hoppa!

Det handlar om dina utgifter och om att leva enkelt!

Hur du fått löne förhöjning någon gång? Jag hoppas det. 🙂 Men då har du kanske märkt att du egentligen inte fått mer över i fickan? För samtidigt som det extra lönen kom så kom också de extra utgifterna. Min farfar sa:

Det är utgifterna som gör någon rik.

Dvs. att inte ha några utgifter eller att iaf. inte öka dom när man får mer intäkter. Så att vara villig att leva enkelt och att vara sparsam är bland det viktigaste när man väl tar steget. Min familj lever på ungefär 17 000 kr per månad. Mer än så behöver vi inte för att klara oss. Vi lever i Thailand och kostnaderna för att leva är låga här. Var tredje månad måste vi åka ut ur landet för att förnya våra visum och då har vi åket till Malaysia eller Vietnam. Planerar man i förväg så kan man flyga för 650 kr per person tur och retur. 🙂

Viktigt dock är att man har ett litet sparat kapital på iaf. 20 000 kr om något skulle hända. Så att man kan resa hem om det skulle krävas etc.

Kan du hyra ut ditt hus eller din lägenhet? Det skulle kunna bidra till att du klarar dig. Låt säga att du är själv. Då skulle du utan problem kunna klara dig i Thailand på 10 000 kr per månad. Du skulle leva enkelt men inte på något sätt fattigt. Du kan hitta boende för 2 000 kr per månad och då har du mer än väl till mat och annat. Tänk dig då att du har en svensk lön på det? Samt att du kanske tjänar någon tusenlapp på att hyra ut ditt boende? Då är du good to gooooo!

Var inte rädd för att misslyckas

Du kanske inte kommer hela vägen? Men vad gör det?

Du kanske satsar, hoppar men inte kommer så långt som du hoppats? Det gör väl inget? Du har fått en erfarenhet som gör dig starkare. Du kanske till och med kommer fram till att du inte vill leva som digital nomad. Du kanske trivs bättre hemma? Hur som helst så är du en erfarenhet rikare som kommer påverka resten av ditt liv positivt!

Börja med att planera i god tid och skaffa dig någon att resa med

Res med en likasinnad. Att vara ensam när man reser har sina utmaningar. Om ni är två så kan ni hjälpas åt. Tre? Då uppstår lätt splittringar.

Så börja med att planera. Kanske ett år i förväg? Spara 1 500 kr per månad (som du inte använder till att resa ut med) så har du en buffert om något skulle hända, så att du kan åka hem om det krävs.

Det var allt för denna gången. Jag kommer skriva mer i kategorin https://www.sylvander.se/kategori/digital-nomad/ och försöka ge så många tips jag kan. Vilka jobb man kan söka, hur man klarar sig i Thailand osv.

Sluta dröm och börja planera nu!

Samuel

Jag har under de senaste 20 åren startat fler än 10 företag, haft mängder av anställda och jobbat mer eller mindre dygnet runt. Men man finner ingen lycka i sånt. Kortvarigt kanske. Nu lever jag istället med min familj som Digital Nomad och arbetar mestadels ideellt. Ett sjukt mycket mer givande liv. På den här sajten skriver jag om mitt liv som Digital Nomad. Jag hoppas kunna inspirera någon annan att upptäcka livet utanför ekorrhjulet.