Skip to main content
Thailand

Ta Körkort i Thailand – Guide

By april 7, 2021april 11th, 2021No Comments

Att ta nytt körkort, eller att översätta ditt befintliga körkort kan vara en utmaning. Om man inte vet vilka dokument man ska ha för de olika stegen så kommer man bli skickad fram och tillbaka mellan olika instanser, här talar jag av egen erfarenhet. Så jag tänkte skriva en kort guide som tydligt visar vilka dokument du behöver. Körkortet tar du på närmaste ”Department of Land Transport”.

Följ snabblänkarna nedanför för att se guiden som passar din situation bäst:

Ta nytt motorcykelkörkort

För att ta nytt motorcykelkort så behöver du vara minst 15 år gammal. Innan du kan ta ett körkort så behöver du ett antal dokument och för att få dessa dokument så behöver du ytterligare ett antal dokument. 🙂

Här följer en kort redogörelse för vilka dokument du behöver samt hur det går till. Det finns även en checklista över vilka dokument du behöver i slutet av detta avsnitt.

Health Certificate
Detta är ett intyg som visar att du är tillräckligt frisk för att kunna ta ett körkort. Detta dokument kan du få från vilken klinik som helst, även de små. Du behöver inte gå till ett större sjukhus för att få detta. Var noga med att ange att du behöver ett intyg för att ta körkort. Glöm inte att ta med dig ditt pass. Priset för detta varierar men ligger på runt 150 – 800 THB. Stor skillnad? Jepp…

Residential Certificate
Detta är ett dokument som intygar din adress. Dokumentet får du hos Immigration och det kostar runt 500 THB. För att få dokumentet så behöver du ha med dig en kopia på ditt hyreskontrakt, kopia på ditt pass, kopia på ditt visum i ditt pass samt givetvis ditt pass.

VIKTIGT: Ange att du ska ha ett Residential Certificate för motorcykelkörkort. Ska du även ta bilkörkort? Ja då behöver du två dokument. Ett för motorcykel och ett för bil.

Är ni fler i familjen som ska ta körkort? Då måste du ta med dig en upplaga av alla kopior per person. Det kostar dubbelt per person, om de inte är närvarande när du ansöker, så billigast är om alla som ska ta kort, följer med till Immigration.

Sen när det väl är dax att ta kortet så åker man till närmaste ”Department of Land Transport” där man tar kortet. I vårt fall så var det i Pranburi, då vi bor i Hua Hin. Det är viktigt att vara i tid så att alla papper hinner lämnas in innan utbildningen börjar.

Utbildningen består i 5 timmars filmtittande. Därefter gör man ett teoriprov och efter det så kör man upp. Missar man teoriprovet så är det ingen katastrof, man kan skriva upp igen bara ett par dagar senare. Samma gäller uppkörningen.

När man väl klarat båda proven så fotas man och därefter skrivs körkortet ut mer eller mindre direkt och du kan stolt visa upp ditt nya Thailändska körkort. 🙂

Körkortet är giltigt i två år och måste förnyas innan perioden tagit slut. När du väl förnyat så är det nya kortet giltigt i fem år.

Checklista

 • Health Certificate
 • Residential Certificate
 • Kopia på pass
 • Kopia på Visum i passet
 • Passet

Ta bilkörkort baserat på ditt svenska bilkörkort

För att få ditt svenska bilkörkort översatt och få ett giltigt thailändskt körkort så är processen mycket enklare. Du kommer inte behöva göra något teoriprov, du kommer inte behöva göra någon uppkörning. Men självklart så är det ett antal dokument som krävs… Det räcker inte med att du tar med dig ditt svenska kort till ”Department of Land Transport”.

Här nedanför hittar du en liten guide över hur du gör, hur det går till samt vilka dokument du behöver.

Health Certificate
Detta är ett intyg som visar att du är tillräckligt frisk för att kunna ta ett körkort. Detta dokument kan du få från vilken klinik som helst, även de små. Du behöver inte gå till ett större sjukhus för att få detta. Var noga med att ange att du behöver ett intyg för att ta körkort. Glöm inte att ta med dig ditt pass. Priset för detta varierar men ligger på runt 150 – 800 THB beroende på vart man tar kortet.

Residential Certificate
Detta är ett dokument som intygar din adress. Dokumentet får du hos Immigration och det kostar runt 500 THB. För att få dokumentet så behöver du ha med dig en kopia på ditt hyreskontrakt, kopia på ditt pass, kopia på ditt visum i ditt pass samt givetvis ditt pass.

VIKTIGT: Ange att du ska ha ett Residential Certificate för bilkörkort. Du behöver ett intyg per körkort du ska ta.

Översättning av ditt svenska körkort
Det krävs även en översättning av ditt svenska körkort. Denna översättning måste göras på ett konsulat eller på ambassaden i Bangkok. I Hua Hin där vi bor finns ett svenskt konsulat där man kan göra det. Du mailar eller besöker dom, se till att ha kopia på ditt körkort (både fram och bak). Sedan översätter konsulatet ditt körkort och stämplar dokumenten för att göra dom officiella. Det är viktigt med ett officiellt dokument. Jag har för mig att priset för detta låg på runt 500 THB.

När du väl har dessa tre dokument, samt en kopia på ditt pass, en kopia på ditt visum i ditt pass, ditt körkort och ditt pass så åker du till närmaste ”Department of Land Transport”. Här registreras du förutsatt att alla papper är korrekta, sedan följer en test av din syn. Du får titta på färgade bilder med siffror i. För att kontrollera att du har tillräckligt bra syn för att ta körkort. Efter det så följer en instruktionsfilm på en timma som är obligatorisk. När du väl sett filmen så är det bara att vänta… Det är mycket väntande…

Sedan fotograferas du och efter bara några minuter så skrivs ditt nya körkort ut!

Checklista

 • Health Certificate
 • Residential Certificate
 • Officiell översättning av ditt körkort från Ambassaden eller ett konsulat
 • Ditt körkort
 • Ditt pass
 • Kopia på ditt pass
 • Kopia på ditt visum i passet

Samuel

Jag har under de senaste 20 åren startat fler än 10 företag, haft mängder av anställda och jobbat mer eller mindre dygnet runt. Men man finner ingen lycka i sånt. Kortvarigt kanske. Nu lever jag istället med min familj som Digital Nomad och arbetar mestadels ideellt. Ett sjukt mycket mer givande liv. På den här sajten skriver jag om mitt liv som Digital Nomad. Jag hoppas kunna inspirera någon annan att upptäcka livet utanför ekorrhjulet.